YIPQS long-term workshop "Mean-field and Cluster Dynamics in Nuclear Systems 2022 (MCD2022)"

9 May-17 June, 2022

Onsite venue	Panasonic Hall at Yukawa Institute for Theoretical Physics, Kyoto University Access: <u>https://www.yukawa.kyoto-u.ac.jp/en-GB/contents/guide/map</u> (indicated as "Yukawa Hall")
Online venue	Zoom See another PDF file or ask LOCs for Zoom URL



Yukawa Institute for Theoretical Physics, Kyoto University Kitashirakawa Oiwakecho, Sakyo-ku, Kyoto 606-8502 Japan TEL: +81-75-753-7000 | mcd2022@yukawa.kyoto-u.ac.jp | www2.yukawa.kyoto-u.ac.jp/~mcd2022/

May 9 (Monday)

Time: JST = UTC+9

Opening address

Hitoshi Nakada (Chiba, Co-chair), **Kazuyuki Ogata** (Kyushu/RCNP) Opening address by the LOCs

Invited seminar

Chair: Yoshiko Kanada-En'yo (Kyoto)

Online

09:10-10:10 Kristina D. Launey (60 min.) (Louisiana State)

Invited presentation

"Clustering and alpha-capture reactions from the ab initio symmetry-adapted no-core shell model"

Break

Discussion session

Led by Yoshiko Kanada-En'yo (Kyoto)

10:40—11:40 (60 min.)

0 Theme: "alpha cluster"

- How to measure cluster (experimentally and theoretically)
- O Roles of the nuclear force in clustering

^{09:00-09:10} (10 min.)

May 10 (Tuesday)

Time: JST = UTC+9

Discussion session

Led by Kouichi Hagino (Kyoto)

08:30-10:00 Theme: "deuteron correlations" (90 min.)

Break

Talks

Chair: Yoshiko Kanada-En'yo (Kyoto)

	10:30—11:05 (25 + 10 min.)	Wataru Horiuchi (Osaka Metropolitan)	"Describing localized nucleons near nuclear surface"
Online	11:05—11:40 (25 + 10 min.)	Takashi Abe (RIKEN)	"Alpha-cluster structure from first principles"
	11:40—12:00 (10 + 10 min.)	Takaharu Otsuka (Tokyo/RIKEN)	"Emerging of alpha clustering due to nuclear forces"
	12:00—12:35 (25 + 10 min.)	Naoyuki Itagaki (Osaka Metropolitan)	"Effect of non-central interactions for the cluster- shell competition"

May 11 (Wednesday)

Time: JST = UTC+9

Talks

Chair: Tokuro Fukui (RIKEN)

Online	13:00—13:35 (25 + 10 min.)		"The alpha clustering within the microscopic cluster model in Be isotopes"
	13:35—14:10 (25 + 10 min.)	Moemi Matsumoto (Tohoku)	"Visualization of nuclear cluster correlations with microscopic wave functions"

Break

Student and young researcher session

Chair: Tokuro Fukui (RIKEN)

14:40—15:10 (20 + 10 min.)	Yoshiki Chazono (RIKEN)	"Importance of the breakup state of deuteron in the deuteron knockout reaction"
15:10—15:30 (15 + 5 min.)	Hibiki Nakada (RCNP)	"Description of deuteron-induced inclusive knockout reactions"
15:30—15:50 (15 + 5 min.)	Tomoatsu Edagawa (RCNP)	"Effective polarization in proton-induced α knockout reactions"
15:50—16:10 (15 + 5 min.)	Shoto Watanabe (Hokkaido)	"Nuclear data generation by machine learning"

May 12 (Thursday)

Time: JST = UTC+9

Invited seminars

Chair: Kazuyuki Ogata (Kyushu/RCNP)

14:00—15:00 (60 min.)

Juzo Zenihiro (Kyoto)

15:00—16:00 (60 min.) **Didier Beaumel** (IJCLab Orsay) *Invited presentation* "The ONOKORO project"

Invited presentation

"Cluster structure of neutron-rich beryllium isotopes probed by quasifree scattering reactions in inverse kinematics"

Break

Discussion session

Led by Kazuyuki Ogata (Kyushu/RCNP)

16:20—17:20 (60 min.)

20 Theme: "Interplay between theory and experiment"

- What should theorists do to understand clustering via knockout reaction data?
- What is the best observables to extract information on nuclear clustering in normal and inverse kinematics?

May 13 (Friday)

Time: JST = UTC+9

Discussion session

Led by Yoshiko Kanada-En'yo (Kyoto) and Kazuyuki Ogata (Kyushu/RCNP)

13:00-15:00 **Theme: "Summary of the 1st week"** (120 min.)